_MG_5746a

15/11/2010

Turtips

Haukelifjell har turmål som passer alle ambisjonsnivåer. Her er ni klassikere.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Lars Myhren Holand

1. Vågslid-Sæsnute

Det er like greit å begynne med überklassiskeren Sæsnuten. Med sine anstendige 1392 meter over havet og sin todelte topp er Sæsnuten en referansetur for turfolk, skifolk og småfolk. Det finnes høyere fjell, men Sæsnuten er allikevel alle langturers mor og Haukelis svar på Soria Moria. Sæsnuten ligger som et lysende slott og det er mange oppturer og nedturer før du står på toppen.

2. Langesæ (rundt Langesænuten)
Livet er for variert til å bare telle høydekoter og topper. Noen ganger er det helt all-right å cruise over vidder og vann uten annet formål enn å puste frisk luft og renske hodet for stress og mas. Langsæ-runden er Haukelis svar på meditasjon og det eneste du trenger er litt sikt. For familier med pulk, eller aversjoner mot hissige nedkjøringer, er Langsæ en harmonisk avkobling.

3. Haukeliseter-Vassdalseggi
Vassdalseggi er Rogalands høyeste fjell og hvis du legger godviljen til kan du loggføre besøk i hele tre fylker under denne turen(Telemark, Hordaland og Rogaland). Men om Rogaland er nedslipt av vær og vind og istid er Vassdalseggi en smule alpin i sin fremtoning. Uansett hvor du angriper denne kolossen er det rett og slett bratt. Vær derfor obs på skredfare. På toppen venter en fantastisk utsikt.

4. Tyrvelid-Vesle Nup (1510 m.o.h)
Vesle Nup er slett ikke så liten, men prøver du deg i selskap med bajasene Store Nup og Sandfloeggi er det fort gjort og bli lillebror. Allikevel hviler det noe optimistisk og vakkert over dette fjellet. Det kan ligne på et iskaldt utkikkstårn som våker over Hardangervidda, reinsdyr og turfolket. Selv om Vesle Nup kan fremstå som en silkemyk kremtopp går det stupbratt ned på den andre siden. Pass på og nyt utsikten mot Hardangervidda og Hårteigen.

5. Ulevå-Store Nup (1693 m.o.h)
Nupsfonn og Store Nup-massivet er ikke til å komme utenom. En gang for forferdelig mange år siden dekket det kambrosilurske peneplanet hele Hardangervidda. I dag er det bare rester igjen, de ligger som gjenglemte kakestykker og frister enhver fjellfant. Store Nup-massivet byr på et måneaktig drømmelandskap der fjellformasjone og samspillet mellom blåhvit snø og gråsvart fjell er intet annet enn avhengighetskapende. Du må rett og slett tilbake igjen.

6. Ulevå-Sandfloeggi (1721 m.o.h)
Sandfloeggi er Haukelis Mt Everest. Det fleste kan klare det, men det koster solkrem, melkesyre og mange timer med ski på beina. Står du på toppen av for eksempel fjellheisen og gjør deg klar for slalomsvinger og pommes frites kan du skimte Sandfloeggi som et smellvakkert festningsverk i det fjerne. På kartet kan de se overkommelig ut, men det bølgende landskapet suger krefter og når du står på toppen og har 1721 meter med moder jord mellom deg havnivået er du bare kommet halvveis.

7. Førsvasseggi
Du våkner en morgen og turlysten er skikkelig midt på fjellbjørka. Du vurderer påskekrim og kvikk-lunsj, men spenner allikvel på deg skiene. Du glir over vannene og kjenner at smøringen sitter. Du kommer til Fossen og kjenner at turlysten våkner. Du bestemmer deg for Førsvasseggi. En tur spesialtilpasset enhver sjel som liker utsikt og et snes overkommelige motbakker. Fra eggas høyeste punkt venter noen fine bakker, før du atter en gang er trygt nede i skogen. Perfekt.

8. Vågslid-Haukeliseter via Simlesjåen (1319 m.o.h)
Denne turen byr på høyfjellskiløping av ypperste merke. Du kan gå via Skåfonn eller Fossen. På toppen av Simlesjåen nyter du god utsikt og kanskje ser du en simle? Du fortsetter mot Haukeliseter og har utsyn mot både Kjelatind og Vassdalseggi. Den slake nedkjøringen fører deg inn på den kvista løypa til Holmevass, men du skal til høyre mot Kjelavatn og Haukelisæter.

9. Ulevå/Haukeliseter/Brøytestasjonen/Haukeliseter Hall – Tyrvelid
Turterrenget mellom Haukeliseter og Tyrvelid er perfekt for pulkfolket. Utgangspunktet ditt avgjør hvor lang turen blir og for de minste kan det være en god ide og «grave» ned små depoter med kvikk-lunsj, rosiner eller kanskje en Gjende-kjeks.

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,