15/11/2010
Legg ikke ut på langtur uten trening
Noen runder i lysløypa eller raske spaserturer hjemme gjør underverker. Ekstra krutt i beina gir deg økt trygghet under krevende situasjoner.
Meld fra hvor du går
Og ombestemmer du deg kan du sende en tekstmelding, men mobildekning i høyfjellet er høyst variabel.
Vis respekt for været og værmeldingen
Selv om Arild Mentzoni og Theisen har pensjonert seg er værmeldingen fortsatt ditt beste kort når været skal spås. Flatt lys og lett snøvær kan være nok til at retningssansen forsvinner.
Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret som fjellet krever
Selv om den tynne langrennsdressen og superundetøyet ditt fungerer utmerket i solskinn betyr det ikke at det holder mål i høyfjellet.
Lytt til erfarne fjellfolk
Fjellet er lunefullt og lokale forhold kan være avg jørende når du gjøre veivalg, vurdere skredfare og beregne hvor lang tid turen tar. Lytt til folk som kjenner de lokale forholdene.
Bruk kart og kompass
GPS er et fantastisk verktøy, sørg for at du kan bruke den og at du kjenner batterikapasiteten, og hvis du tviler på at den røde enden av kompassnåla peker mot nord – tell til ti og ta deg en kopp kaffe.
Gå ikke alene
Børge Ousland er en fin fyr, men kun de færreste er skrudd i sammen for ensomhet og dødslek i snøødet. En turkamerat er alltid god å ha!
Vend i tide . Det er ingen skam å snu
Turen er målet og Ivar Aasens «Dei gamle fjell i syningom er alltid eins aa sjaa» gjelder fortsatt.
Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig
Hvis du ikke har en spade, kjøp en i dag. En god snøspade er alfa omega når du skal grave snøhule, grave noen frem fra et skred eller lage en perfekt rasteplass for familie og venner.
Stikkord: fjellvettregler
© 2024 Haukelimagasinet | Tema fra Eleven Themes