skiglede-01

11/11/2011

Skiglede i solhola Vågslid

Langrennsmulighetene er enorme i Vågslid. Enten du drømmer om Birkebeineren, familiehygge eller skal lære yngstemann å diagonalgang.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Vegard Breie

Aller først et utdrag av en klassisk dialog mellom to kjente på Eivindbuvatnet en vakker påskevinterdag i mars.

Familefar: Ja, ja, kjentfolk altså!
Nabo: Ja, det gjelder å nyte disse fine påskedagene!
Familefar: Værmeldingen sier høytrykk helt til første påskedag!
Nabo: Jøss, går du på smørefri du?
Familefar: Nei, blåswix. Hvor skal dere?
Nabo: Aner ikke, veien er målet!
(Lyder fra minstemann i pulken og søster på fire som sier: «Pappa, skal du bare prate du, er du snart ferdig?»
Familefar: Ja, ja, du får nyte dagen og hilse.
Nabo: Likeså!

Og så går de videre. Bare lyden av staver som settes i snøen og ski som glir. Over vannet, forbi Arbuvollen og forbi furutrær som står krokbøyde som gamle menn.

Slik kan en erketypisk dag forløpe seg i sporet. Enten du vil nyte dagen med familie eller trene. Det er både plass og løyper til begge.

Noe av det aller beste med det lavere langrennsterrenget i Vågslid er barne-vennligheten. Godt preparerte løyper slynger seg elegant gjennom det bølgende terrenget. Noen går oppover mot høyfjellsløypene og forbi tregrensen. Andre holder seg i lavlandet, i skogen. Rasteplassmuligehetene finnes overalt. Enten du foretrekker din egen spesialutgravde snøbenk eller en tørr lyngflekk eller en stein. Kanskje kan dere finne en liten øvingsbakke hvor ploging og balanse kan øves inn?

For barna er rastepausen ekstra viktig og det kan det være lurt å ha små delmål på veien. «Hvis du går bort til den steinen der, skal du få litt rosiner» er en velfungerende taktikk. Eller: «Nå skal vi snart raste og da kan vi bygge en rutsjebane i snøen!». Belønning og motivasjon er gode virkemidler i skisporet.

En annen fordel med løypenettet i lavlandet er værskjermingen. Noen dager kan fjellet være stormfullt og sikten dårlig. Da er det godt å ha kjente og ufarlige løyper hvor du har gode referansepunkter i trær og terreng. Hvis du går med familien kan det være nok å være ute en liten stund, før dere snur og koser dere utenfor hytta i stedet. Det er alltid turmuligheter på Haukeli og i Vågslid.

Skiglede

1. SKILT: Løypene skal bli bedre skiltet i løpet av den kommende tiden. 2.TRENING: For deg som liker å trene finnes det mange gode løyper. 3. HUND I SPORET: Godt vær, blåswix og litt drahjelp fra en trofast venn – kan det bli bedre? 4. BREDDETILBUD: Det er plass til alle i de oppkjørte løypene.

 

OM LØYPENE

Tidligløyper. Tidlig i sesongen, faktisk så tidlig som i begynnelsen av oktober har en kunnet kjøre opp maskinkjørte løyper. Her finner du garantert noen av de tidligst maskinkjørte løypene på natursnø i landet. Tidligløypa har startpunkt på Prestegård og følger gamle Haukelivegtraseen i ca 2 km, så her kan en gå over og langsmed tunnelen og med retur samme vei.

Spennende Høyfjellsløyper. Med utgangspunkt i skisenteret på Haukelifjell har du tilgang på noen helt unike høyfjellsløyper som går helt i kanten av Hardangervidda, og her går du i et småkupert høyfjellslandskap med en fantastisk utsikt.

Lune skogs løyper. På sørsiden av E-134 ligger det et nettverk av løyper som går langs vassdraget, dette er og en integrert del av den nye lysløypen som går mellom skisenteret og Botn. Halve traseen forventes ferdig stilt sommeren 2012.

Skiglede kart

KART PÅ SPORET: Et brukervennlig langrennskart for oppkjørte løyper er fortsatt under utarbeidelse. KILDE: FOSSØY KART / IL REIN

Stikkord: ,