karine-falck-pedersen-02

11/11/2011

Karine Falck Pedersen

Norges kanskje beste kvinnelig skikjører opplevde Haukelifjell i solskinn. Det satte spor i både sjel og snø.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Vegard Breie

Karine Falck Pedersen

Hvilke planer har du for sesongen?
I år får jeg en ganske annerledes start på sesongen med en tur til Sydpolen. Jeg er så heldig å være en av 6 stk som får bli med til Sydpolen 100 år etter Amundsen gjennom en konkurranse arrangert av One Call i samarbeid med Bergans, Devold og TV Norge. Vi skal kite inn de siste 20 mil på isen, så det blir en fantastisk opplevelse.

Når jeg kommer tilbake ser jeg frem til å få «skikkelige» planker på beina igjen og nyte snøen her hjemme. Resten av vinteren kommer jeg til å prioritere prosjektet mitt som jeg har kalt «Nitten Norske Eventyr», hvor jeg skal gå alle de 19 fylkestoppene (høyeste i hvert fylke) på ski. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å få det til på en vinter, men det ble litt snaut med tid og snø!

Hvorfor liker du skikjøring så godt?
Det er en god blanding av grunner til det. Jeg har alltid kjørt på ski og etterhvert har fokus endret seg fra kos med familie, venner og moro til turer og andre utfordringer i og utenfor løypene. Jeg tror jeg liker det så godt fordi jeg får brukt kroppen i
fantastisk natur.

Hvordan er Karines perfekte skidag?
Enten tilbringer jeg den med gode venner utenfor løypene i masse snø i et eller annet anlegg, eller så begynner den før soloppgang og resulterer i en topptur i
godt selskap. Noe av det deiligste som finnes er følelsen av skikkelig langtur. Kroppen gjør godt-vondt og middagen smaker ti ganger bedre.

Du har bodd og studert i USA. Hva kan norske skisteder lære av amerikanske?
Hm, jeg vet ikke akkurat om det er noe spesielt norske skisteder kan lære av amerikanerne. Men en ting er sikkert: etter at jeg flyttet hjem fra USA så har jeg gjenoppdaget Norge. Vi har en helt fantastisk spektakulær natur som ingen kan måle seg med. Fjellene og anleggene i USA er kanskje større, men ingen steder er like fine som i Norge!

Hva er det beste med norsk skisport?
At det er en folkesport og at vi nesten tror på at vi ble født med ski på beina.

Du fikk testet ut Haukelifjell i vinter. Hva er det beste med Haukelifjell?
På Haukeli var det kjempefint! Noe av det jeg likte best var at det ikke var alt for mye mennesker der, men at det vil tåle at flere mennesker kommer hit. Fantastisk med så mye bomuligheter med «ski-in, ski-out». Det ligger så nær vestlandet og da får du mye nedbør, men også «østlandsvær». Samtidig ligger det høyt og du får lave temperaturer. Det betyr lang sesong og mye snø. Samtidig er det morsomme off-piste muligheter og områder å utforske.

Hvordan kan Haukelifjell Skisenter bli et bedre skianlegg?
Jeg føler ikke jeg kjenner Haukeli godt nok, men at skisenteret har både park- og offpiste-områder er en styrke. Mange unge søker parkkjøring i dag.

Du står mye på ski og har vært en aktiv alpinist, men du er også yogainstruktør. Hvilke treningsråd har du til skikjørere som vil få enda mer ut av skidagene til fjells?
For å få mest mulig ut av skidagene er en generell god helse og livsstil et typisk råd, men veldig godt råd. Variasjon er viktig, spesielt for motivasjon. Jeg liker å variere mellom løping, styrketrening, sykling, yoga og andre treningsmetoder. Når jeg går inn for å trene før vinteren pleier en knebøyøkt to ganger i uken å gjøre susen, men husk alltid å holde på teknikken!

Hvorfor er yoga viktig for skikjøringen din?
For meg har yogaen fungert veldig skadeforebyggende, samt fikset opp i endel smerter i rygg og knær. I yogaen er det også mye fokus på pust og ro. Det hjelper meg å roe ned nervene om jeg blir nervøs på start eller foran kamera. Det er utrolig fasinerende hvordan kontroll på pusten gir kontrollert bevissthet inn i hverdagen.

 

Fakta

Navn: Karine Falck Pedersen (27)
Hjemsted: Slependen (bor nå i Hemsedal)
Beste resultat som alpinist: Gull i Super-G, Junior NM, en gang i gamledager… 2002 kanskje?
Beste resultat som frikjører: 1. plass, Sogndal Freeride 2011
Er med i disse filmene: Warren Miller’s «Wintervention» 2011 og «Dynasty» 2010

Karine Falck Pedersen

Foto: Vegard Breie

Stikkord: