skredsikkerhet-01

11/11/2011

Skredsikkerhet til fjells

Det finnes bare to typer frikjørere. De som tar skredsikkerhet på alvor og de som bare håper at det skal gå bra. Hvilken gruppe er du i?

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Lars Myhren Holand / Vegard Breie

Søkestang (en god en) er avgjørende når du skal finne en person som er begravd i snøen. Det finnes mange ulike produsenter, men sørg for at stangen er av metall, at du kan montere den raskt og at den alltid er i sekken. Søkestangen bør være minst
2,4 meter.

Førstehjelpsaker kan komme godt med i alle slags situasjoner, fra gnagsår, småkutt eller større skader. Produsenter som Ortovox selger ferdige pakker. Det viktigste er at du er kjent med innholdet og at du vet hvordan det skal brukes. Røde Kors og andre organisasjoner holder jevnlig førstehjelpskurs over hele landet.

Spade er også helt essensielt når vi snakker om skredfare. En god spade skal være solid, mulig å folde sammen, eller demonteres. Enkelte produsenter lager spader der skaftet er av aluminium og spadebladet er av plast. Disse spadene fungerer utmerket til vanlig graving, men husk at skredsnø kan bli ekstremt kompakt og at din iver etter å grave frem kameraten din utsetter spaden for ekstreme påkjenninger. Velg altså din spade med omhu.

Skredsikkerhet

1. OBLIGATORISK UTSTYR: Skredutstyr koster flesk, men er en særdeles billigforsikring. Les om hva du bør ha med deg på denne siden. 2. ALLE MANN: La sikkerhetsutstyret bli like viktig som ski og staver i din vennegjeng. 3. DØD SNØ: Ved forandringer i vind, temperatur og nedbør øker skredfaren radikalt. Selv små skred kan gjøre stor skade

Skredsøkere har blitt allemannseie blant frikjørere og mange føler seg nakne hvis de kjører ute – som å kjøre bil uten sikkerhetsbelte. Bra! Sender/mottakerutstyr står på «send» mens du kjører. Dersom noen blir tatt av skred stiller de andre kjørerne søkeren på «mottak» og kan dermed søke etter den skredtatte. De fleste søkerne i dag er digitale og viser både retning og avstand. Det finnes flere produsenter. Alle sender på samme frekvens. Øv jevnlig på søk/mottak og bytt batteriene før hver sesong.

Hjelm er kanskje den billigste forsikringen du kan ha. Ikke bare verner hjelmen knollen mot fall, staver, ski, greiner, trær og kollisjon med andre skikjørere – den holder også dine kostbare goggles på plass. Hjelmdesignet har utviklet seg fra å være preget av astronaut/utforkjører-stil til et hav av ulike modeller enten du har alpinisten Aksel Lund Svindal, snowboarderen Andreas Ygre Wiig, jibberen PK Hunder eller frikjøreren Seth Morrison som forbilde.

Skredsikkerhet

Stikkord: , , ,