saesnuten

11/11/2011

Drømmen om Sæsnuten

Å gå til Sæsnuten er den ultimate introduksjonen til fjellskiløping på Haukelifjell. Kanskje det er derfor det er så befriende å komme seg til topps.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Alexander Urrang Hauge

-Det gjelder å holde et jevnt sig, sa pappa og smurte solkrem i pannen min.
-Et jevnt tempo. Da kommer vi til topps, sa han smilende med all den tryggheten som bare en pappa kan uttrykke.

Vi hadde forlatt Fjellstad mens folk fortsatt satt ved frokosten. Vi hadde passert Fossen før kiosken hadde åpnet. Jeg hadde rød Mikke Mus-genser, briller på nesen og turkise Fischer-ski med stålkant. Året var 1991 og verden et ubleket lerret for
en 13-åring.

Nå hadde vi passert siste avstikker til Langesæ. Kameratene Ketil, Paal og Øivind var foran og verden var delt i to mellom den kritthvite snøen og koboltblå påskehimmel.

I dag, mange år senere, er Mikke Mus-genseren kassert, men Sæsnuten er akkurat den samme. Du kan se den fra flere steder, for eksempel fra Tvitjønnuten når du er i alpinbakken. Høyfjellet bølger avgårde som en myk dyne og som en Grand Finale ligger Sæsnuten som et perfekt turmål for den ivrige fjellskiløper.

Hva er det egentlig med Sæsnuten? Hvis man legger denne fløtemyke toppen på rasjonalitetens obduksjonsbord kan man fort hevde med rette at det finnes både høyere topper, lengre turer og mer spektakulære formasjoner i fjellnasjonen Norge. Men fjell handler ikke om rasjonalitet. Det er mellom høydekotene fjellentusiastmen trives best. Har du først fått Sæsnuten på netthinna er det bare en måte å finne forsoning; Komme seg til topps!

Etter mange timer på ski står undertegnede på toppen og etter herlige nedkjøringer ankom vi kiosken ved Fossen. Her spanderte mammaen til Ketil og Paal en iskald glass-Cola.

Smaken av Sæsnuten forsvinner aldri.

 

Vågslid-Sæsnuten

Avstand (ca) 34 kilometer t/r fra Vågslid Høgfjellshotell. Du kan gå fra flere steder; Arbuvollen, Fjellstad, via Skåfonn m.m.

Høyeste punkt: Sæsnuten:  1392 m.o.h
Laveste punkt: Vågslidvatnet: 796 m.o.h
Høydeforskjell: 596 meter

Huskeliste før du legger ut på tur

– Nok drikke, både kald og varm. Drikkesystemer som Camelbak gjør at du drikker oftere og mer
– Matpakke. Smør en ekstra skive
– Motbakkemat. Sjokolade, nøtter, tørket frukt. Det finnes utallige varianter i butikken
– Solkrem
– Kart, kompass og GPS – som du kan bruke
– Varme og vindtette klær. Tidlig på vinteren kan det være gunstig med en vindsekk eller en dunjakke. Da holder du deg varm under matpausen
– Fotoapparat
– Godt humør
– Fjellvettreglene gjelder selvsagt alltid

 

På veien

1 Fossen: Vågslidløypenes svar på Sinsenkrysset, men hvor eksos og bråk er byttet ut med skiglede og nysmurte matpakker. Du skal videre og hilser høflig på venner og kjente.

2 Grøhovdtjønn: Svetten renner og du kjenner at du lever etter den bratte stigningen opp fra Fossen. Drikk! Kle deg godt for nå er du på høyfjellet. Hvis du kommer fra Skåfonn kommer du inn i løypen her.

3 Langesæå´i: Denne elva kan være nedfrosset og nedsnødd, mens den andre ganger kan være åpen. Ved stor vannføring bør kryssing unngås. Sjekk med Haukelifjell booking, eller i skisenteret om vannføring.

4 Kartehylen: Like ved høyspentmastene som strekker seg gjennom terrenget ser du noen små fjellkanuser. De lærde strides om navnet, men ingen vil klandre deg hvis du tar en solid lunsjpause her. Nyt utsikten. Er du heldig ser du reinsdyr.

5 Flottenuten: Denne toppen bærer sitt navn med stolhet og er virkelig flott. Hvis du er trøtt og det er seint på dagen – Flottenuten er et godt alternativ hvis Sæsnuten-turen blir for lang. Ingen skam å snu.

6 Nipadalsbrotet: Terrenget bølger og du går opp og ned før den endelige oppstigningen begynner. Det er nå du ser at det er det høyre toppunktet som er det høyeste – ikke det venstre – slik som det ser ut fra lang avstand. Sæsnuten: Nyt utsikten, ta et bilde sammen med turfølget ditt, hils på en annen skiløper, gled deg til nedkjøringen. Du er halvveis nå. Dette blir suksess.

Sæsnuten kart

Kilde: Faksimile fra Statens Kartverk. Grafikk: Konvoi Haugesund

 

Stikkord: , ,