topptur-01

11/11/2011

Hvor skal du stå på ski i dag?

Noen ganger ligger den beste snøen rett bak hytteveggen.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Lars Myhren Holand / Martin Klint

La oss begynne å tegne en scene full av herlighet og natur. Solen skinner, det er sol, det er klart, du er med familie, venner eller hunden din som heter Fido. Alt er idyll…, men vent nå litt – ikke helt. Klokken, eller tiden, jobber mot deg. Du skal rekke en avtale, det er kanskje søndag eller du har lovet foreldrene dine at du skal komme hjem før solnedgang. For en gangs skyld. Hva gjør du?

Setter du deg ned i snøfonna og skreller en appelsin og perfeksjonerer brunfargen?

Hiver du fellene på skiene og trasker opp på et lite fjell og danser wienervals i fjørlett snø?

Ja, takk. Begge deler!

Det er så mange mål her i livet. Du skal jogge, du skal gå Birkebeineren, du skal tjene penger og ha interessante venner. Du skal ha en karriere og følge med på Dagsrevyen og bla i en avis. Du skal ha et reflektert forhold til karbohydrater og Fedon Lindberg. Du skal trene, du skal være ute, klippe plenen, vaske klær og mene noe fornuftig om norsk EU-medlemskap eller Nobels Fredspris.

Topptur

RAST OG HYGGE: Kakao, appelsin, sjokolade – alt smaker så mye bedre etter en aldri så liten tur bak hytteveggen. Bjørn Thomas Romsøe, Maria Klint og Martin Klint nyter pudder og solskinn og lunsj.

Vi skal så mye.

Vi strekker oss og det er lett å tro at man alltid må gå langt. Men her er dagens utfordring; prøv å gå kort, prøv å slapp helt av, prøv å gå til et fjell som ikke er et fjell, men bare en skråning med et toppunkt.

For eksempel en dag i mars. Du har kjørt forbi en liten bakke som hvisker lydløst etter spor og et tre som ligner et japansk bonzai-tre. Bråbrems. Ta på deg skiene og trask forsiktig opp mot sol og fallinje, fra et sted på jorden som heter Løyningroi og svett deg opp til Krekledyrflott. Du får kanskje ikke vann i munnen av slike navn og beskjedne 1122 meter over havet skaper ingen presseoppslag.

Bakken er akkurat så bratt at du svetter så lite at det ikke svir i øynene. Snøen er så myk at du ikke trenger å frykte et fall. Solen er så varm at du blir brun.

Når du kommer på toppen, len deg mot en stor stein som har stått stille siden forrige istid. Sluk en neve rosiner. Ta et bilde av kjæresten. Kikk mot horisonten og tenk: jeg er her nå!

Spenn på deg skiene og tenk at «du ska få ein dag i mårå… med blanke ark og fargestifter tell». Deretter er det bare å holde seg på beina.

Trygt tilbake i bunnen av bakken kan du klappe sammen skiene, skrelle en appelsin, kikke på sola og si: «Det er atter en dag i morgen!»

Topptur

MOTBAKKE FOR DUMMIES: Fjellene rundt Haukeli er perfekt for deg som ikke vil gå langt eller som ikke har gått på topptur før. Det finnes mange snille og slake heng som bare venter på en ting: deg.

Stikkord: ,