hyttekosens-kunst

12/11/2012

Hyttekosens kunst

Denne vinter en skal du kose deg så mye inne at du vil være ekstra mye ute. Avtale?

FOTO: Haakon Nordvik

Denne vinter en skal du kose deg så mye inne at du vil være ekstra mye ute. Avtale?

VÅGSLID/RÅSEHALLET: Det snør og blåser ute og det er rim på ruta. Klokka er 19:55 og kveldskjøringen er snart slutt, men hva gjør vel det? Inne knitrer det i peisen, det er det varmt, godt og noen har laget middag. For noen timer siden var det vanlig jobbfredag, vinlotteri og NRKs gullrekka blinket i det fjerne. Turplanleggingen begynte på Haukelifjell.com. Spørsmålene mellom venner haglet på sms og facebook:

«Hvor mange er vi, hvor lenge skal vi bli, er det Ski in-ski-out og finnes det ved og sengetøy?»

Og plutselig, som om det var et under, så er alle enige. Glem bylørdag og fornuftige gjøremål i heimen som lukter grønnsåpe og snusfornuft. Nå skal dere bade ansiktet i høyfjell og avkobling.

Operasjon skitur

Glem sovepose, telt, lakenpose og varmeflasker. I leiligheten er det både dyner, sengetøy hvis du vil, varmekabler, vedovn og parkering i garasje. Len deg tilbake i bilen og sus avgårde. Det er lov å kjøpe en pølse på Knapphus, det er lov å drikke cola fra flaska. Det er helg nå – og du skal på tur med venner, kjæreste, familie, bekjente, bestevenner og venners venner. Fortell en anekdote om Rullestadjuvet eller diskuter fordelene med forhjulstrekk. Spill gjerne Led Zeppelins «Whole lotta love» høyt. Hvis barna sovner, la dem sove.

Kos i høyden

Kvelden kommer fort til fjells. Frisk luft i lungene og roser i kinnene, og vips – du er stuptrøtt selv om midnatt fortsatt er langt unna. Du sovner under dyna, mens snøen ligger klar ute. Du drømmer om høydekoter, usporet snø. Du dobbeltdanser deg over de store, hvite flatene. Du våkner til lyset fra snøen, sola og dagen. Uthvilt, frokost – sulten og glad.

Værmeldingen ser slett ikke verst ut for søndagen. Langs hytteveggen står skiene på rekke og rad. Alt du skal gjøre er å spenne på deg ski og staver. Kroppen forstår resten.

Det er nå det begynner. Det er nå kos i høyden blir til virkelighet.

10 tips til deg som vil ha en enda hyggeligere hyttetur.

1. Sving innom haukelifjell.com og sjekk ut de siste og beste tilbudene. Penger spart er penger tjent.

2. Snop deg noen myke fleeceplagg. Det er ekstra godt med varme klær etter en fin skidag.

3. Bruk tøfler – det er ikke tøft å fryse på beina!

4. Preparer skiene eller brettet ditt. God glid er skiløperen og skikjørerens beste venn. Du skal vinne hockey-/glidkonkurransen!

5. Lag en egen Spotify-liste for din Haukelitur. Spill den i bilen, spill den på hytta, spill den på jobben – syng høyt. Min liste heter «Haukeli is the sound of music», hva heter din?

6. Kan du planlegge meny og mat i forkant, kanskje til og med lage noe på forhånd? Da slipper du å gjøre så mye tid på matlaging.

7. Tørk skistøvlene og hanskene – la dem ligge på varmekablene natten gjennom. Ingenting er bedre enn en varm start på skidagen.

8. Ha klar fingermat når sultne og fornøyde skikjørere kommer inn etter endt skidag.

9. La alle delta i ryddingen av hytta/leiligheten. Vaske, støvsuge, rydde.  «Det går så fort atte!»

10. Book og planlegg neste tur før dere setter dere i bilen. Å glede seg til en fjelltur, er en glede i seg selv.