_MG_5832a

15/11/2010

Engler i snøen

En tur til Haukeliseter med Barnas Turlag inneholder røde kinn, frosne tær, varme minner, store snømenn og snøhuler som du kan overnatte i – og mer enn nok kakao, selvsagt.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Lars Myhren Holand

-Kom, se på hundene. Se så fine de er. Vi har bygget snømann. Vi har bygget snøhule. Har du noen gang sovet i en snøhule. Det går helt fint altså. Det er ikke kaldt.

Ingvild Paulsen Vie (12) og Elisabeth Solvy Nordstrøm (8) har mye de skal ha sagt og det med rette.
Solen skinner over Haukeliseter og Kjelatind, Kistefjellene og Vassdalseggi bader i gult sollys.

KONG VINTER. Noen trodde vinteren var på hell og at påsken nærmet seg med plussgrader, snøsmelting og bare lyngflekker, men nei. Kong Vinter er en seig gammel kar og serverte kuling, snøvær og et par minusgrader til Haukelifjell. I løpet av nattens mulm og mørke ble fjellene atter en gang dekket av et silkemøykt snølag og vinden stabket snøen i fenner og skavler og opp etter veggene på Haukeliseter fjellstue. Men Elisabeth og Ingvild ungene i Barnas Turlag har andre ting å tenke på. De skal kjøre hundespann, prøve seg på skileik og kanskje blir det litt mer kakao og kanskje enda en selvgravd snøhule – eller en ekte iglo. Hvem vet, det er slik det er i fjellet. Alt kan skje.

VOTTEBALLETTEN. Velkommen til helgetur med Barnas Turlag i Haugesund Turistforening. I løpet av de neste to døgnene skal en horde på over 70 barn og unge bryne seg på friluftslivets utallige utfrodringer og gleder. Planen er enkel og genial. Med utgangspunkt i trygge Haukeliseter fjellstue skal barna prøve seg på skilek, aking, snuhulegraving – og overnatting, samt grilling og kos. Og foreldrene er med. Både som mental støtte og tilrettelegger, men aller mest som organiastorer når 140 votter, sokker, ski og staver skal finne sin rettmessige myke hånd og løpende fot. Utallige dobesøk, enda flere grillede pølser og nok kjeks til en hel bataljon. Noen av barna kan såvidt stabbe rundt i snøen på egne bein mens andre utfordrer skisportens lune vesen. Midt i dette herlige kaoset av barnslig turentusiasme sitter Ingvild og Elisabeth og leker.

MYK PELS: Reiser du på tur med Barnas Turlag blir det tid til både snømenn og kos med hunder. Disse trekkhundene får nok kos av Elisabeth og Ingvild.

MYK PELS: Reiser du på tur med Barnas Turlag blir det tid til både snømenn og kos med hunder. Disse trekkhundene får nok kos av Elisabeth og Ingvild.

LEK OG LÆR. Trude Nordstrøm jobber i Haugesund Turistforening. og har hovedfag i friluftsliv. Hun vet hvor bra det er for unger å være ute i naturen.
-Barna får gleden av å få bevege seg, gleden å av å bli glad i naturen. Gode opplevelser i sammen med andre. Forskning viser at det skjer en hel del med barn som er mye i naturen. De blir rett og slett mer harmoniske. De motoriske ferdighetene man lærer seg i fjellet og naturen får du ikke fra asfaltliv og lekeparker, forteller Trude Nordstrøm.

UVÆR – NO PROBLEM. Men selv velorganiserte turer må ta hensyn til været.
-Vi fikk skikkelig uvær og masse snø. Veien over Haukeli ble stengt. Men da kledde vi bare barna ekstra godt og lekte rett utenfor hytta. Det er jo alltid spennende med litt ruskevær, sier Trude.
-Heldigvis var snøen kram, perfekt for snømenn, røper hun.

ALLE MANN. Mette Nolte er leder for Barnas Turlag i Haugesund Turistforening. Hun ønsker alle familier velkommen, uansett ferdighetsnivå.
-Det er jo den tradisjonelle turen som er tilpasset alle. Her favner vi om hele aldersspennet i Barnas Turlag. Denne turen er også fin for foreldre som er lite kjent med fjell og friluftsliv, men som ønsker at barna skal få prøve seg. Hvis barna ønsker å prøve en overnatting i snøhule er det anledning for det, de andre kan sove inne – trygt og godt og gode fasiliteter, sier Trude som rekker å snike inn et julegavetips.
-Hos oss kan du kjøpe gavekort på turer – også barneturen til Haukeli, sier hun.

FAKTA OM BARNAS TURLAG I HAUGESUND TURISTFORENING:
Arrangerer turer for barn mellom 3 og 13 år. Alt fra enkle turer i nærområdet til bruk av Haugesund Turistforenings omfattende hyttenett. De arrangerer turer tilpasset barn hele året. Turen til Haukeliseter er en av de mest populære og en perfekt introduksjon til turlek i fjellet – også for foreldre som vil børste støv av gamle kunster. All påmelding skjer på HT-Huset eller på turistforeningen.no/haugesund

Drømmevinter

VINTERDRØMMER: «Mamma, kan jeg få en slik drage? Rosa…»

Stikkord: , ,