Haukeliseter kokk

11/11/2011

Å, jeg vet en (Haukeli)seter

En treretters i Nansensalen på Haukeliseter er en reise inn norsk fjelltradisjon der du får utsikt til fjell i blåtimen og innsikt i kulinariske toppturer.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Lars Myhren Holand

-Nansensalen er i den retningen, sier arrangementsansvarlig Åshild Woie og peker mot vinterkveld og snø og vind.

Selvsagt gjør hun det. Nansensalen. Fritjof Nansens egen sal. Til fjells, i snøen. Hvordan sier man noe klokt om Nansen. Mannen med barten, blikket, Norges eneste Nobels Fredspris-vinner, kryssing av Grønnland og dyptpløyende humanistisk gangsyn på cv-en…

I snøføyka og skyggen av det mektige været er det nesten vanskelig å tro at Haukeliseter er Stavanger Turistforenings flaggskip. Hvert år gir de små bygningen husly til over 20 000 overnattinger. Fra kitere, toppturturister, fjellfolk som enten har eller skal krysse Hardangervidda til tyske bobilturister(franske også, forresten), jegere eller bare en familie som vil spise rømmegrøt og gå i fjellet.

Perfekt beliggende med Hardangervidda og høyfjell på alle kanter og Europavei 134 like ved stuedøra er Haukeliseter en helårsvinner.

Og nå sitter vi altså til bords, inne. Og det blåser ute og snøen er blå og himmelen mørkeblå og lyset fra stearinlysene gjør det gamle treverket gyllenbrunt. Vi er i Nansen-stuen. Hvis Espen Askeladden noen gang fikk komme i storstuen i Soria Moria-slottet hadde det omtrent sett slik ut. Men inn i lokalet kommer ikke en Hjalmar Johansen-aktig type, men den svenske kokken Hampus Rassmussen.

-Vi prøver å bruke så mye lokal mat som mulig og følger selvsagt årstidene. Samtidig kan det være vanskelig å få leveringer i uværsperioder. Hele matkonseptet vårt går it på å sette sammen smakene i nye sammenhenger, med lokal forankring, sier Rassmussen som har jobbet som sousse-sjef i både London, København og Oslo før han kom til Haukeliseter.

Arrangementsansvarlig Åshild Woie sjenker litt mer vin og den smakfulle maten synker inn og den gode fjellroen kommer sigende. Ute har blåtimen gått over i mørk og stjerneklar vinterkveld. Gule firkanter fra Nansensalen lyser i snøen.

Ikke rart alle vil til (Haukeli)seter!

 

Nansensalen

Bygget på 1890-tallet, i laftet tømmer. Haukeliseters største sal, dekker opp til 50 personer. Oppkalt etter Fritjof Nansen som var en hyppig gjest på Haukeliseter på 20-tallet. I tillegg til å fungere som restaurant leies lokalet ut til bryllup, konferanser og andre større arrangementer.

 

Mat med utsikt

På Haukeliseters kjøkken smelter lille Norge sammen med den store Verden. Crossover heter mat- og serveringskonseptet vi tilbyr, der råvarene fra vannet, fjellet eller setra oftest er lokale og erkenorske mens garnityr og tilberedelsesinspirasjon gjerne hentes fra resten av verden – med et ekstra kjærlig blikk rettet mot middelhavsområdet. Både på ski og på sykkel.

Hampus Rassmussen serverer Rulade med kaldrøkt laks til forrett, hjortefilet i whiskysky med sopp og rotgrønnsaker. Til dessert vanker det hvit sjokolade med Haukelichevre og bær.

SETERGOURME: Hampus Rassmussen serverer Rulade med kaldrøkt laks til forrett, hjortefilet i whiskysky med sopp og rotgrønnsaker. Til dessert vanker det hvit sjokolade med Haukelichevre og bær.

Stikkord: , , , ,