baklengs-02

11/11/2011

Baklengs inn i fremtiden

Parkkjøring handler om rails, rotasjoner, hopp og fri lek – og uendelige mye skiglede, selvsagt.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Vegard Breie

Glem Hermann Maier, Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus. La oss nesten glemme Aksel Lund Svindal for et lite sekund og se hva som skjer i ski- og snowboarduniverset. Den store majoritet av dagens unge i skibakken vil ikke bli det nye alpinesset. De vil være rødhårede og snowboarder Shaun White, de lytter til ikonet Terje Håkonsen. På Twintip- og frikjøringssiden er det skikjørere som Andreas Håtveit, Simon Dumont og Seth Morrions som hersker. Kall det parkkjøring, jibbing, frikjøring eller bare ski/brettlek. Den nye skikjøreren kjører baklengs inn i fremtiden. På rails, på hopp, i parken og hopp de graver selv. Kanskje ved en snøskavl, kanskje nær heisen. Du ser dem over alt. I store jakker, enda større t-skjorter og gogglesremmen under hjelmen.

Haukelifjell Skisenter har lang tradisjon for å følge trender i skiuniverset og kan skilte med en av Norges aller første permanente halfpiper. Mye snø har dalt fra himmelen siden den gang. Foran sesongen 2011/2012 har det blitt gjort en rekke forbedringer og forberedelser slik at parkkjørerne skal få enda bedre boltreplass i skibakken. For mange av våre dedikerte parkkjørere er et forsterket parkkonsept et etterspurt produkt, i år tar vi enda et stort løft for bedre dette tilbudet. I løpet av høsten har vi gjort en god del grunnformasjon i terrenget i Grasdalen, det betyr at vi vår en ny parklinje på 500 meter. Den første halvparten består av raillinje med plass for mulige doble linjer. Her kommer det til å være på plass cirka 10-12 rails en C-BOX, RAINBOW og flere elementer.

Parkens nederste del er en større hopplinje med 3(4) hopp i linje med mulighet for forskjellige fart fra ulike avsatser. Dermed skal kjørere på ulike nivåer finne utfordringer. Parklinjen avsluttes med en corner.Parallelt vil det ligge en minipark øst for hopplinjen med et par rails og noen mindre hopp. Vi har også forberedt en del av området mellom Grasdalsheisen og Haukeliheisen (T-kroken),til en 500 m lang familiecross løype. Her er utvikler vi en morsom en crossløype med snille og artige utfordringer for alle. Kom og prøv! Men husk sikkerhetsutstyr som hjelm og ryggskinne.

Rail

 

Ordliste

JIBBING. Ski- og snowboardkjøring på rails, hopp, bokser, rekkverk, bygninger og andre menneskeskapte elementer. Gjerne i egne terrengparker, men også i bymiljø. Du kjører altså på ting som ikke er laget av snø.

RAILS. Stålrør, plastrør eller trær som man enten sklir over, sklir langs eller hopper over.

PARK. Er et avgrenset område bestående av to eller flere av overnevnte konstruksjoner, eller andre kreative formasjoner. Er ment som en lekeplass for snowboardere på et avgrenset og tilrettelagt område i bakken.

REVERT. Er å skifte fra det å kjøre fakie til normalt, eller fra det å kjøre normalt til fakie. Brettet er i kontakt med snøen stort sett hele tiden under en Revert.

OLLIE. En metode til å komme i svev uten å ha et hopp til hjelp. Først løfter du framfoten, legger all tyngden på bakfoten, og så løfter du bak foten, mens du spretter opp fra tailen. Først gjort i skateboard av Alan Gelfand (Ollie var kallenavnet hans).

SWITCH. Kjøre baklengs på twintip-ski.

GRAB. Å gripe skien eller brettet med hånden. Mute grab kalles det når du griper høyre ski med venstre hånd eller omvendt.

NOSEPRESS. Legger hele tyngden foran på snowboardet  slik at bakenden av brettet letter fra snøen. Dermed kjører man nedover på «nesa» av brettet. Tailpress er det motsatte.

180. Du kjører inn på hoppet og roterer en halv gang rundt. Når du blir varm i trøya kan du fortsette med en 360, 720, 1080 og så videre…

180 SWITCH. Du kjører baklengs inn på hoppet, roterer 180 grader og lander med kroppen vendt i fartsretning.

QUARTERPIPE. En halv Halfpipe der kjøreren kjører nesten rett opp i veggen og tar av, gjør et triks og lander nesten på samme plass som un tok av. De beste snowboarderne i verden hopper nesten ti meter over kanten på en quarterpipe.

FUNBOX. Er en snøhaug, eller en boks laget av snø med hopp og landinger som er laget slik at brattheten i take-off og landing står i forhold til hverandre, noe som gjør at svevet naturlig ender i landingsdelen.

BIG JUMP. Er et stort hopp med et bratt unnarenn. En big jump er større i dimensjonene enn et vanlig hopp, og er beregnet for luftige svev med bratte landinger. Er en egen konkurranse gren. Vanlig som city konkurransen hvor publikum kommer nært og hvor det er fart på konkurransen. Ofte spiller det et band i pausene eller under konkurransen.

Kilde: snowboardforbundet.no og ut.no