11/11/2011
TEKST: Marit Sætre
FOTO: Gunvor Saltvik
Hvem vil ikke kjøpe en reiseforsikring som garanterer vellykket ferie uansett vær? Tåka lå tykk rundt tømmerveggene de første par dagene under en fjellferie i fjor. 12 episoder av Mad Men sesong 4 senere skinte det opp, og turen til Havradalen var minst like minneverdig som den siste episoden vi så samme kveld. Kanskje det blir fjelltur når sesong 5 kommer i 2012?
Bosted. Haugesund
Jobb. Kinosjef, Edda Kino
Aktuell. Har valgt seks filmer du fint kan snø inne med
av Matthew Weiner
En mann i dress faller ned fra en bygning. I neste bilde sitter han rak og tilbakelent i sofaen med en sigarett i hånden. Hvem er Don Draper? Den kreative lederen i Sterling Cooper er stjernen i Manhattans reklamebransje på 60-tallet og personifiserer brytningstiden han lever i. Sjåvinismen blomstrer, forbrukereventyret forfekter en ny virkelighet – alt stilfullt pakket inn i pene manerer, ulastelige antrekk og elegante omgivelser. Draper er en gåte, men kvinnene og mennene rundt ham har alle hemmeligheter. Med subtile detaljer og dialog full av undertekst er serien (for fjerde år på rad kåret til beste tv-drama) likevel klar: Hver enkelt er hovedperson i sitt eget liv.
av Richard Curtis
«All in the game yo, all in the game». Hver episode i The Wire åpner med et sitat fra en av karakterene i episoden. Spekteret av karakterer er stort; politifolk, skoleelever, narkolangere, journalister, lærere, politikere, havnearbeidere, uteliggere og dommere. Vi følger mennesker fra alle samfunnslag, fra topp til bunn – og på begge sider av loven. Sjelden har en kriminalserie kombinert spenning og harde, troverdige konflikter med nære skildringer av menneskene som opplever dem, så morsomt, tragisk og underholdende. Hardt og nært, som Omar, en outsider i det kriminelle miljøet. Arret i ansiktet hans setter Scarface i skyggen, men han er godheten selv – inkarnert som triggerhappy homse.
av David Lynch og Mark Frost
Da Twin Peaks ble sendt første gang i beste Detektimetid var jeg 13 år. Bildet av skjønnhetsdronningen Laura Palmer innpakket i plast gjorde dypt inntrykk, og jeg får fortsatt frysninger på ryggen når jeg hører kjenningsmelodien. Twin Peaks er en drømmeserie. Hverdagslige sysler avløser mareritt, romantikk og surrealisme er like naturlige ingredienser. Som voksen ble jeg overrasket over hvor morsom serien er. David Lynch-universet rommer pirrende krim, stor komikk, uforglemmelige karakterer og en helt særegen stemning. Den joviale og eksentriske FBI-agenten Dale Cooper rapporterer stødig via diktafon og avdekker mer enn mordgåten han er satt til å løse. Det er mystisk, man får plutselig lyst på kirsebærpai og «damn good coffe.»
av Jenji Kohan
Desperate husfruer flest havner i røykskyggen av enken Nancy Botwin. Etter ektemannens død begynner tobarnsmoren å selge marihuana for å opprettholde livsstilen i den amerikanske forstaden – med komplikasjoner i fleng som konsekvens. Smådealing i nabolaget utvikler seg til intime relasjoner med en meksikansk narkobaron og menneskesmugler. Befriende useriøs, urealistisk og politisk ukorrekt byr serien på lett underholdning med en anelse satirisk alvor. Med god grunn blir det sagt at dialogen har «skyhøy smartass-faktor». Familien, kundene og samarbeidspartnerne Nancy omgir seg med er alle kjappe i replikken. Til tider hysterisk morsomt. Med episoder på 30 minutter er det vanskelig å la være å se bare en til.
av Irvin Kershner
«Farbror Melker, vet du va…» Seks år gamle Tjorvens betraktninger av livet på Saltkråkan har moret millioner. Hvor mange som har vært forelsket i Malin eller ønsket seg en Sankt bernhardshund som Båtsman vet jeg ikke, men det er nok mange. Den eneste serien Astrid Lindgren skrev direkte for TV er basert på hennes eget sommersted i den svenske skjærgården. Her er løping på svaberg og bading i regnvær like dagligdags som skattejakt og fakking av tyvfiskere. Du er bra sur hvis du ikke drar på smilebåndet av den klønete hverdagsfilosofen Melker: «Lev som om hver dag var hele livet!» Hvis du ikke lar deg skremme av at ferieidyllen kan bli for nostalgisk, er siste stopp på rutebåten like sjarmerende som i 1964.
av Jean-Pierre Jeunet
Danskene har imponert med kvalitetsserier i årevis, men skal jeg velge én er det vanskelig å hoppe over juvelen Matador. Inspirert av den engelske grom-serien Upstairs & Downstairs, er portrettet av fattige og rike i provinsbyen Korsbæk en fengslende historietime fra Danmark anno 1929-1947. I første episode blir vi kjent med en servil skredder som ikke vil selge rødt ullstoff til en arbeiderklassekone, når hvit crepe de chine er det som er in vogue. Den handelsreisende enkemannen Mads Andersen-Skjern slår seg ned i byen og tar opp konkurransen med overklasseforretningen Damernes Magasin. Med fine detaljer og fantastisk spill står serien seg like godt i dag som da sendingen gjorde danske gater folketomme.
Stikkord: Filmanbefalinger, Marit Sætre
© 2024 Haukelimagasinet | Tema fra Eleven Themes