paaskerennet-03

11/11/2011

Høy spenning i påskerennet

Mange smil, helst sol, snø og et sterkt konkurranseinstinkt. Stort mer skal ikke til for å beskrive Plogens skientusiasme.

TEKST: Sarah Elise Falkeid
FOTO: Haakon Nordvik

Påskerennet i VågslidIført åletrange skidresser i alle regnbuens farver står konkurrentene øverst i bakken i flokk. Skiene er spent på, startnummer er festet og brillene ligger bredt over nesen. Èn etter èn gjør årets deltagere seg klar for å sette utfor i årets påskerenn.

FUKTIGE FORHOLD. En liten utfordring med lite snø i fjellet resulterte i at det måtte gjøres endringer ved årets påskerenn som ble arrangert påskeaften. Løypen ble mindre, og færre enn normalt stilte til start. Ifølge arrangøren var det kanskje de mest ivrige som trosset dårlige forhold, og meldte seg på.
- Det er et bra nivå på de som stiller i dag, sier Ole Kristian Halvorsen, leder i Plogen Skiklubb.

ET RENN FOR ALLE. Plogen Skiklubb arrangerer Påskerennet hvert år. Det er et av høydepunktene for mange aktive skikjørere i påskefjellet. Alle er velkomne til å stille til konkurranse, og i årets renn deltok 105 barn, ungdom og voksne – den eldste, en spreking på nesten 60 år. Du trenger ikke være medlem av en klubb for å være med. Men for å vinne, kan det være en fordel å ha teknikken inne. Dette vet Emilie Hansen (11) og Svanhild Vikse (11) fra Haugesund, alt om.

OPPSKRIFT PÅ SUKSESS. Emilie og Svanhild trener i bakken annenhver helg for å komme nærmere proffdrømmen. Svanhild har stått slalåm siden hun var tre år, Emilie siden hun var åtte. Jentene er på fjellet i påsken for å trene med Plogen, og i dag skal de kjøre storslalåm i årets påskerenn. Venninnene vet hva som skal til for god plassering i slike konkurranser.
- Det er viktig å svinge tidlig, og nær portene, sier Emilie.
- Og så må du krype sammen, og holde teknikken, sier Svanhild.
De har begge et ønske om å bli proff, men synes det er viktigst å ha det gøy.
- Det er ikke så mye alvor. Ennå, sier Svanhild. Emilie og Svanhild er bestevenninner. Hvordan er det da å havne bak hverandre i slike konkurranser?
- Vi er venner selv om vi får 1. og 2. plass, sier Emilie. Svanhild er enig.

KONKURRANSEINSTINKTET. Et påskerenn skal være gøy. Men noen tar det mer seriøst enn andre. Sånn er det jo alltid i konkurranser. Enkelte av de eldre breser seg i mengden før start. Men det er de unge som briljerer.Speaker Svanhild Nøss Haugland følger intenst med på sidelinja, og roper ut tiden på deltagerne foran et engasjert publikum.
- Her kommer Simon Friis Jørgensen! I mål på fjorten komma sytten sekund. Kjempebra, Simon! lyder det høyt og mekanisk fra megafonen. Det er stor jubel idet han passerer målstreken. Blant publikum står fedre, mødre, søstre, brødre, venner, kjærester og et par hunder og gir sine nærmeste applaus. En stor gul sol lurer bak skyene, og sniker seg frem i ny og ne. Folk er i godt humør. Det er latter, det er glede, og det er ferie og ski – på Haukeli.

 

Fakta

 Plogen Skiklubb har aktiviteter og arrangement gjennom hele skisesongen. De har i overkant av 400 medlemmer, som kan deles inn i tre kategorier;
– Ungdom (frikjørere)
– Barn (rekrutter)
– Aktive konkurranseløpere

Påskerennet i Vågslid