11/11/2011
TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Vegard Breie
-Folk har kanskje en tendens til å tenke litt firkantet. At været endrer seg akkurat slik som på «time for time»-varselet, sier Gislefoss.
Hvem har ikke opplevd at værvarselet har meldt snøstorm og kaos, men at naboen sender SMS-bilder av sol og vindstille fra Vågslid. Yr.no har gjort at vi tolker værvarselet nesten bokstavelig og forventer pinlig nøyaktighet hva vær, vind og nedbør angår.
-Men slik er det nok ikke. Værvarselet er basert på en prognose utarbeidet av datamaskiner som står i Trondheim.
-Så dere har ikke værstasjoner på hvert enkelt sted?
-Nei, det hadde jo vært drømmen for oss, sier Gislefoss som forstår at varslingstjenesten kan tolkes for bokstavelig.
-Vi har jo lagt opp til at folk kan ta det bokstavelig. Grafikk fungerer veldig godt, men jeg anbefaler å lese tekstvarselet i tillegg, samt sette seg inn i symbolenes betydning. Været blir ofte som varslet, men kanskje ikke akkurat på timen.
Gislefoss forteller at avstanden til nærmeste målestasjon påvirker nøyaktigheten, spesielt når det kommer til temperatur.
-Vi har opplevd feilmålinger på nesten 20 grader. For eksempel under kuldeperioder på Røros. Derfor varsler vi tempratur basert på observasjoner, ikke prognoser under slike forhold laget, sier Gislefoss. Svært mange kjenner seg nok igjen i værinteressen som hersker i Norge. Yr.no satte nye rekord i antall unike brukere i sommer: 3,8 millioner treff på hjemmesiden på en uke!
-På fjellet kan varselet være mer usikkert. Her kan skyene henge litt lenger og vinden være sterkere. På samme måte kan det klarne fortere opp. Endringer i været til fjells kan skje fort.
Stikkord: Kristian Gislefoss, Vågslid, Yr.no
© 2024 Haukelimagasinet | Tema fra Eleven Themes