engler-i-skibakken-01

11/11/2011

Engler i alpinbakken

Varme klær, akebrett, ski, en liten bakke pluss all verdens tålmodighet fra foreldre. Listen av krav er overkommelig fra englene i snøen.

TEKST: Alexander Urrang Hauge
FOTO: Vegard Breie

Du husker kanskje den første snøen. Den som dalte fra himmelen og dekket barndommen. Etter det kom rumpeakebrettet, akebrettene og kjelken. Deretter kom de litt for lange skiene du arvet av søsteren din, skistøvler med rar tå og formaninger fra mamma og pappa om at du ikke måtte spise snø. Drømmen om de nesten uoppnålige alpinskiene vokste frem. Så kom den første dagen i trekket, den første turen på langrenn og etter hvert, sakte, men sikkert kom den gode balansen og mestringsfølelsen sigende. Resten er barneskihistorie.

I barnebakken i Haukelifjell Skisenter er det godt tilrettelagt for barn, med eget skibånd, men med små hindringer og utfordringer og muligheter for ly hvis været skulle være surt. Tyrvelidhallen ligger like i nærheten med alle fasiliteter.

Snø- og skiinteressen må jo begynne et sted. Kanskje barnet ditt får sine første snøminner fra en skibakke i Vågslid?

Engler i alpinbakken

KJELKEFØRE: Barnebakken i Haukelifjellskisenter er perfekt for all slags lek. Enten du skal ake eller la barna prøve ski for første gang.

 

Hvordan lær barna å stå på alpinski

-De fleste barn kan begynne med ski når de er rundt to år gamle. Uansett når dere velger å begynne: det er til stor hjelp for balansetreningen hvis dere holder på med både alpint og langrenn

-Det finnes barnealpinski som er kun 67 centimeter. Dere kan leie slike ski og tilhørende støvler. Ofte er det gode tilbud på sportsbutikkene og på finn.no finnes det gjerne rimelig bruktutstyr.

-De første gangene kan det lønne seg å la barna bare stå med alpinutstyret på flatmark og i svært slake, korte bakker. Ikke gå for fort fram – barnet må bli trygg på skiene.

-Etter hvert kan du ta med barnet opp i barneheisen – såfremt du selv er trygg på alpinski. Hold barnet mellom beina både på vei opp heisen og på vei ned bakken. På vei ned er det best å kjøre sakte og svinge kontrollert. Skryt uhemmet av den vesle podens ferdigheter. Smør deg med tålmodighet. Vær entusiastisk. Og ta alltid pauser når barnet er lei.

-Etter mye øvelse, latter og gråt, knall og fall kan barnet ditt endelig stå noen meter på alpinski på egenhånd. Men sving- og stoppegenskapeneer ikke ferdig utviklet, så det kan være lurt å holde barnet i en sele. Egne Alpinseler for barn selges i sportsbutikker og gjør skitreningen enklere for store og for små.

-Øv mye på svingteknikk, ploging og stopping. Bruk for eksempel dine egne og andres staver til å sette opp slålomløyper for barna. Lek og ha det gøy i skibakken.
Det skaper trivsel, balanse og god skifølelse.

Tipsene er hente fra boka Fjellbarna – Guiden til familiefriluftsliv året rundt av Eivind Eidslott (Fri Flyt)

 Engler i alpinbakken

Stikkord: , ,