gode-skussmaal-fra-haukelis-gjester

15/11/2010

Eie eller leie?

Reiser du mye på fjellet? Eller skulle du ønske du kunne reist opp oftere, og kanskje til din egen hytte eller leilighet? Hva svarer seg økonomisk: Å eie eller leie?

TEKST: Sarah Elise Falkeid og Alexander Urrang Hauge
FOTO: Haukelifjell.com

Se for deg gnistrende dager til fjells. Ungene koser seg i snøen og helger og ferier kan vies til avslapping og forfriskende turer i fjellet. Mange nordmenn bærer på hyttedrømmen. De ønsker å være mer på fjellet, i naturen. Og skiferie i høyfjellet er kanskje den største grunnen til fjelldrømmen. Om familieidyll i påskesola, om lange dager i trekket, og kvalitetstid med vennegjengen. Men du skal virkelig bruke hytta mye, for å forsvare økonomien ved disse deilige, små stundene. Om du låner penger til å realisere hyttedrømmen, kan det nemlig fort koste deg opp mot 100.000 kroner årlig. De siste 4-5 årene har prisene på hytter og hyttetomter rundt skitrekket på Haukeli eksplodert.
-De tomtene som lå på 5-600.000 i 2005, må du gjerne ut med 1.700.000 for å kapre i dag, sier Øyvind Hasseløy, daglig leder i Hasseløy og Thoresen Eiendomsmegling ved Postbanken Eiendom, og refererer til tomtene i skitrekket.

GJENNOMSNITTLIG FJELLHYTTE. Vil du ha hytte i området rundt Haukeli Skisenter, må du gjerne ut med tre millioner. Berge Sag bygger om lag 10 hytter i året på Haukeli. Det vil si de har bygget hytter til over 100 familier siden år 2000. Hytter i 2,5 – 3,5 millioners-klassen.
-Men du kan fortsatt få en tomt til 600.000 kroner på Vågslid, sier Hallgeir Broen i Berge Sag.

FJELLET FOR ALLE. Halvor Vinje er grunneier på Haukeli og har nylig kjøpt opp Haukeli Skisenter. Her har han har satt i gang en omfattende utbygging av leiligheter. Leilighetskompleksene er delt opp i gule og blå områder, og i de blå områdene har leilighetene en utleieklausul. Kjøper du leilighet i blått område, må du leie ut via Haukeli Booking når du ikke bruker leiligheten selv. Dette tilbudet er til for at de som ikke eier skal få komme seg på fjellet ved å ha flere leiemuligheter. Dessuten kan leilighetsdrømmen bli mer økonomisk realistisk. Fint for deg, kanskje?

FOLKEHYTTENE. Senhøsten 2010 lå det kun fem hytter for salg på Haukeli på Finn.no. Det rimeligste alternativet er en koselig laftet tømmerhytte på 38 kvm i flotte omgivelser knappe 7 kilometer fra Vågslid. Hytten er bygget i 1974, og inneholder gang, toalettrom (dusj og utedo), stue med kjøkkenkrok, og to soverom med totalt fem sengeplasser. I tillegg er det oppført anneks på tomten, på cirka 15 kvm, som har fem sengeplasser. Det er 250 meter sti opp til hytten fra parkeringsplass. Prisantydning: 1.390.000. Så du kan få en fin familiehytte fra 1.390.000 til 4.500.000 kroner i området. En gjennomsnitts fjellhytte på Haukeli ligger på tre millioner, som er én million over landssnittet på fjellhytte.

EKSKLUSIVT PÅ VÅGSLID. De resterende 12 salgsobjektene på Finn.no er nyoppførte ultramoderne leiligheter som ligger til med ski in/out i Haukeli Skisenter. Trenden her er stigende. Prisklassen med. Men hvor stor plass trenger du til fjells. Hasseløy kjenner hyttemarkedet på Haukeli godt. Han tror at motivasjonen folk har til å kjøpe hytter i 2,5-8 millioners-klassen er verdistigningen.
- Det har kommet en sterk kjøpergruppe fra Stavanger de siste årene. Det har vist seg at de som tidligere ferierte i Sirdal, nå har flyttet hyttebyggingen sin over til Vågslid, sier Hasseløy. Han tror dette er med å presse prisene opp. Broen i Berge Sag tror imidlertid at investeringsmarkedet ligger på leilighetene i skitrekket, og ikke i familiehyttene.
-Vi bygger utelukkende til familier som vil ha den kvaliteten egen hytte på fjellet kan gi dem, sier Broen.

SÅ MYE KOSTER HYTTA DEG ÅRLIG. Vårt eksempel er en nyoppført hytte som ligger i Arbuviki Hyttefelt på Vågslid. Hytten har et bruksareal på i overkant av 100 kvm, tomt på 757 kvm, 2 parkeringsplasser, og sengeplass til ti. Standarden er topp – og det må du også betale for. 3.090.000 millioner kroner. Om du må låne 2,5 millioner for å kjøpe hytta, viser regnestykket at renter, vedlikehold og andre utgifter lander på over 117.000 kroner i året.

Så mye koster hytta deg årlig

 

DE STORE FORSKJELLENE. Vil familien bruke hytta 21 dager – høstferie, påske, og vinterferie – vil hvert eneste døgn koste dem over 5.600 kroner. I tillegg må man beregne utgifter til bensin, skitrekk, mat og så videre.
- Jeg tror ikke folk er klar over hvor dyre helgene faktisk blir, sier Hasseløy. Sammenligner vi eie vs leie, er det utrolig stor prisforskjell. Du får ikke leid noe i den prisklassen på Haukeli. Det dyreste alternativet er en 12-manns luksushytte med beste beliggenhet. Døgnpris påsken er 3.120 kroner.

De store prisforskjellene

Det dyreste leiealternativet i eksempelet er en 47 kvm moderne hytte i skitrekket, med stue med åpen kjøkkenløsning, to soverom, terrasse og parkering. De fleste hyttene Haukeli Booking har for utleie er utstyrt med kabel-TV og internett.
-90 % av gjestene våre er fra vestlandet, sier Ida Beate Kjenstadbakk, markedskonsulent i Haukelifjell. Det er mange stamgjester, og de fleste er barnefamilier.
-Mange trosser kolonnekjøring for å komme på «den riktige siden», med de beste snøforholdene og mest sol, sier Kjenstadbakk.

En god investering. Fjellhytter har vist seg å være en god investering, men Torstein Langeland, banksjef i Haugesund Sparebank, minner oss på om at ikke alt kan måles i kroner og øre.
-Vi ser at mange familier velger å investere i hytte fordi det gir livsglede og fine opplevelser med familien. Det er svært få som kjøper hytte på Haukeli som en ren spekulasjon.
-Ser du på kostnadene ved å eie er det ikke tvil om at hvert døgn koster en hel del, sier han. Langeland har selv hytte på Vågslid og bruker den mye. Han mener det finnes gode argumenter for begge for både eie- og leieløsninger.
-Eie gir trygghet og mulighet for å ta del i verdistigningen, mens leie gir fleksibilitet og du låser ikke kapital. Renteutgiftene er jo betydelige, sier Langeland.

UTLEIE MARKEDET PÅ HAUKELI
Haukelifjell har over 70 utleieenheter. Tilsammen 700 sengeplasser. En gjennomsnittlig fjellhytte i Norge koster 2 millioner kroner (2008). Det bygges ca 400 hytter i året i Telemark (2002-2009). Det er over 400.000 hytter i Norge (2009). Det er over 26.400 hytter i Telemark (2009). Kilder: Statistisk sentralbyrå, Dine Penger og Haukelifjell.com

Stikkord: , , , , ,